nyheter

13. November 2018

Når er dekk GAMLE?

Når vinteren kommer vil vi ha best mulig veigrep både for å starte, stoppe og svinge. Mange lurer da på om de har for «gamle» dekk på bilen- her er en liten rettledning:

Dekkets alder kan vi måle med to skalaer: Hvor mange kilometer er det KJØRT slik at mønsteret er slitt, og hvor mange ÅR har det vært i bruk.

Når det gjelder kjørelengden så gir jo denne direkte utslag i hvor mye mønster du har igjen. Loven KREVER minimum 3 millimeter mønsterdybde vinterstid, men vi anbefaler deg å bytte når du har 4-5 millimeter igjen. De siste millimetrene gir IKKE mye veigrep på glatt føre, så her kan du spare penger på å bytte i tide ved at du unngår uhell.

Dekkets ALDER bestemmes av hvor mange år du har KJØRT med dekket. Vi anbefaler deg å skifte ut dekk som er kjørt mer enn 5 år, hvert års bruk forringer gummiens grep, særlig på is og snø.

NB: Hvor lang tid det går fra dekket er produsert til det monteres på bilen betyr mye mindre enn antall bruksår. Et ubrukt dekk som har ligget riktig lagret i 5 år forringes nærmest ikke i det hele tatt, mens 5 års BRUK altså gjør mye med egenskapene.

Med andre ord: Har du lite mønster eller har kjørt lenge med de dekkene du har så bør du tenke på å bytte disse ut!